top of page
krul-01.jpg
krul-01.jpg

Natuurgeneeskunde

Wat is natuurgeneeskunde?

 Natuurgeneeskunde gaat uit van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Hierbij staat de vraag wat is gezond voor het lichaam en wat niet, centraal. Hiervoor word gebruik gemaakt van natuurlijke middelen en het is daarmee en toevoeging op de reguliere gezondheidszorg. Natuurgeneeskunde is de oudste vorm van geneeskunde, de primitieve mens maakte al gebruik van hun kennis en wijsheid over planten en kruiden.

Belangrijk hierbij is het dan om naar de mens als een geheel te bekijken, dit noemt men ook wel holistisch kijken. Behandelingsmethoden zijn erop gericht dit evenwicht te herstellen, liefst in de zon, d.m.v. ademtherapie, planten en kruiden, meditatie en bewustwording worden onmisbaar geacht bij de behandeling van zieken. In de afgelopen jaren heeft de natuurgeneeskunde zich een weg gebaand naar hetgeen wat het nu is en bestaat uit een breed scala van behandelwijzen en adviezen  hierbij kun je o.a. denken aan: reinigen, ontgiften, voeding, beweging, massage, meditatie, healing en diverse andere therapieën.

Tot op de dag van vandaag wordt de eed van Hippocrates afgelegd in de medische wereld. “Mens sana in corpere sano” oftewel een gezonde geest in een gezond lichaam. Lichaam en geest zijn EEN.

Zelf genezend vermogen

Ieder mens bezit een natuurlijke kracht in zich om zichzelf te herstellen.

Dit vermogen is altijd aanwezig en je ziet het erg duidelijk wanneer bijvoorbeeld een snee in de huid vanzelf weer heelt. Maar ook het herstellen van een verkoudheid, griep, diarree etc. is te danken aan het zelf genezende vermogen van het lichaam. Dit noemt men ook wel “fysisch”. Als we om ons heen kijken, zien we dat de natuur ook over het vermogen van zelfherstel beschikt. Zieke dieren in de vrije natuur vinden zelf hun genezende kruiden en reinigen hun lichaam door te vasten. Ook kleine kinderen weigeren voedsel als ze ziek zijn. Volgens natuurgeneeskundige opvattingen ontstaat ziekte doordat men niet leeft volgens de (eigen) natuur, dat wil zeggen dat men onvoldoende contact heeft met de eigen intuïtie, het gevoel dat de grens tussen gezond zijn en ziek zijn wordt overschreden, of men luistert er niet naar.

Daarbij komt ook dat wij in deze drukke, snelle maatschappij zo snel mogelijk van onze klachten af willen komen, desnoods door onderdrukking met chemische middelen. Bij acute ziekten kun je hiermee vaak (tijdelijk) van je klachten af komen. Bij chronische ziekten ligt dat toch anders: de middelen, vaak geneesmiddelen, werken niet altijd effectief genoeg of hebben schadelijke bijwerkingen. Ook gebeurt het dat mensen allerlei klachten hebben terwijl er geen afwijkingen te vinden zijn en dus ook geen diagnose gesteld kan worden. Bekende kreten die dan te horen zijn: “het zit tussen je oren” of “je moet er maar mee leren leven”

Anders omgaan met ziekte en genezing

In de natuurgeneeskunde gaan we niet uit van een ziek orgaan, maar dat ziekte een stoornis is in het gehele lichaam. Daarbij is de natuurgeneeskunde niet gericht op het wegwerken van ziekteverschijnselen, dit gebeurt o.a. met medicatie waarbij je de symptomen gaat onderdrukken. We gaan voor het actief verbeteren van de omstandigheden, zodat het lichaam een kans krijgt zichzelf in balans te brengen en te herstellen. Deze manier van benaderen kan zowel op chronische als acute ziekten worden toegepast. Verschillende therapievormen kunnen hierbij ingezet worden. In de natuurgeneeskunde staat de eigen verantwoordelijkheid van de mens ten aanzien van zijn ziekte en gezondheid centraal. Dit is een belangrijk uitgangspunt binnen de visie van deze manier van behandelen.

Voor wie is deze geneeskunde geschikt

Deze geneeskunde is geschikt voor iedereen van jong tot oud die op een bredere manier naar zijn klachten wil kijken. Je kunt ook terecht als de huisarts of specialist niets meer voor je kan doen. Of als je een aanvulling wilt op de reguliere behandeling, als je op een milde en natuurlijke wijze het zelf genezende vermogen van je lichaam wilt ondersteunen, preventief met je gezondheid bezig wilt zijn, wilt ontspannen, onthaasten of revitaliseren. Kortom op ieder vlak zowel fysiek, mentaal en emotioneel kan natuurgeneeskunde worden toegepast.

IMG_1675.JPG
bottom of page